Η σημασία του να είσαι διαφορετικός – το φάσμα του αυτισμού στον 21ο Αιώνα

Ελλάδα

Οι αναμνήσεις, οι εμπειρίες, η γνώση, η επανασύνδεση, οι συνεργασίες, η αντάμωση, η συγκίνηση, η χαρά, είναι μερικές λέξεις που θα μπορούσαν να περιγράψουν την ημερίδα με ομιλητή τον Καθηγητή Tony Attwood που διοργάνωσε ο Σύλλογος Γονέων Κηδ. και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό σε συνεργασία με τα Κέντρα Ειδικών Θεραπειών : TNA SPACE και Συμβαδίζω στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών, το Σάββατο στις 13 Μαΐου.

Την ημερίδα που έφερε τον τίτλο «Η σημασία του να είσαι διαφορετικός, το φάσμα του αυτισμού στον 21ο Αιώνα», παρακολούθησαν επιστήμονες, μέλη οικογενειών ατόμων με αυτισμό και άτομα με αυτισμό και βίωσαν μια μοναδική εμπειρία, είχαν την ευκαιρία να μάθουν περισσότερα για τον αυτισμό, να αποκτήσουν νέες δεξιότητες και γνώσεις για να βοηθήσουν όσους βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού και να ζήσουν μια καλύτερη ζωή.

Η παρουσίαση επικεντρώθηκε σε θέματα που αντιμετωπίζουν οι έφηβοι με ΔΑΦ Επίπεδο 1 (σύνδρομο Asperger’s) που κυμαίνονται από τις φυσικές πτυχές της εφηβείας έως τις αλλαγές στη φιλία, την ανάπτυξη σεξουαλικότητας, αλλαγή ακαδημαϊκών προσδοκιών, διαχείριση συναισθημάτων, θέματα αυτοεκτίμησης, προετοιμασία για το πανεπιστήμιο και την απασχόληση.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα κορίτσια στο φάσμα του αυτισμού, στις ρομαντικές σχέσεις, στη διαχείριση κρίσεων και συναισθημάτων.

Επίσης, αναλύθηκαν συγκεκριμένα θέματα που αντιμετωπίζουν οι ενήλικες στο φάσμα του αυτισμού όσον αφορά την εύρεση και διατήρηση κατάλληλης εργασίας και δημιουργία σχέσεων.

Ο Καθηγητής Tony Attwood είναι γνωστός ως ένας από τους πιο αναγνωρισμένους ειδικούς στον αυτισμό παγκοσμίως, με δεκαετίες εμπειρίας στην αντιμετώπιση και στην κατανόηση του φάσματος του αυτισμού.

Με την ολοκλήρωση του masterclass απευθυνόμενος ο Καθηγητής στους διοργανωτές τόνισε «συνεχίστε να δουλεύετε πάνω σε αυτή την καλή πρακτική με τους ανθρώπους στο φάσμα του αυτισμού και ελπίζω να έδωσα κάποιες νέες ιδέες στην ήδη επιβεβαιωμένη καλή πρακτική σας. Είμαι στη διάθεσή σας, για επόμενα βήματα και συνεργασία. Τώρα δίνω την σκυτάλη της γνώσης και της αναβάθμισής της σε εσάς. Σας ευχαριστώ για την υπέροχη φιλοξενία σας».