Σερβία: μεγάλες διαδηλώσεις, ζητώντας την παραιτήσεις από την κυβέρνηση

Κόσμος

Χθες, μια μαζική διαδήλωση έλαβε χώρα στους δρόμους του Βελιγραδίου, όπου δεκάδες χιλιάδες πολίτες εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη βία με το σύνθημα “Η Σερβία ενάντια στη βία”, αντιδρώντας στα τραγικά γεγονότα των μαζικών πυροβολισμών που σημειώθηκαν στις αρχές του Μαΐου και κόστισαν τη ζωή σε 19 ανθρώπους.

Είναι η τρίτη διαδήλωση-πορεία που διοργανώνεται από τη σερβική αντιπολίτευση μέσα σε δύο εβδομάδες, αναδεικνύοντας την αντίθεσή της προς την κυβέρνηση.

Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, εκτός από τα εθνικιστικά και ακροδεξιά κόμματα, συμμετέχουν σε αυτές τις κινητοποιήσεις κατά της βίας. Ωστόσο, οι απαιτήσεις της αντιπολίτευσης για την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών, του αρχηγού της υπηρεσίας πληροφοριών και την αφαίρεση των εθνικών συχνοτήτων από δύο φιλοκυβερνητικά ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια, τα οποία προβάλλουν βίαιο περιεχόμενο, απορρίφθηκαν από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των διοργανωτών, η σημερινή διαδήλωση συγκέντρωσε τουλάχιστον 200.000 συμμετέχοντες, θεωρώντας την μεγαλύτερη από την 5η Οκτωβρίου 2000, όταν ανατράπηκε το καθεστώς του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.


free photo pexels