Προκειμένου να αντιμετωπίσει την ξηρασία, η κυβέρνηση της Πορτογαλίας επιβάλλει στους κατοίκους του νότου να χρησιμοποιούν ειδικό δελτίο για τη χρήση του νερού

Κόσμος

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας αποφάσισε να επιβάλει ένα ειδικό πρωτόκολλο για την παροχή νερού στη νότια περιοχή του Αλγκράβε, μια δημοφιλή τουριστική περιοχή που αντιμετωπίζει σοβαρή ξηρασία. Το πρωτόκολλο αυτό έχει ως στόχο τη μείωση της κατανάλωσης υπόγειων υδάτων κατά 15%.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ντουάρτε Κορντέιρο, η χρήση νερού για γεωργία και γήπεδα γκολφ στα φράγματα του Οντελέιτε και του Μπελίσε θα μειωθεί κατά 20%. Στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν συστήματα επαναχρησιμοποίησης νερού σε κήπους και γήπεδα γκολφ, η μείωση θα φτάσει το 50%.

Επιπλέον, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας “δύναμης δράσης” για τους υδάτινους πόρους του Αλγκράβε, η οποία θα αποτελείται από μέλη της πορτογαλικής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος (APA) και της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας, με σκοπό την επανεξέταση των άδειων αντλησίας νερού στην περιοχή.

Η κυβέρνηση πρόκειται να εξετάσει ποιες άδειες μπορούν να ανακληθούν προκειμένου να επιτευχθεί η μείωση της χρήσης υδροφόρων πηγών κατά 15%, όπως υπογράμμισε ο κ. Κορντέιρο.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, το 36% της επικράτειας της Πορτογαλίας βρίσκεται επί του παρόντος σε σοβαρή ή ακραία κατάσταση ξηρασίας, ειδικά στις περιοχές του Αλεντέζου και του Αλγκράβε, στο νότο της χώρας. Την Τρίτη, η Πορτογαλία υπέβαλε επίσημο αίτημα βοήθειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού γεωργικού αποθέματος, σύμφωνα με την υπουργό Γεωργίας, Μαρία ντο Σέου Αντούνες.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Copernicus, το 91,9% της επικράτειας της Πορτογαλίας πλήττεται από ξηρασία, εκ των οποίων το 25,8% είναι σε κατάσταση συναγερμού. Η Ιβηρική Χερσόνησος αντιμετωπίζει τις μεγαλύτερες επιπτώσεις από αυτήν τη φυσική καταστροφή στην Ευρώπη.


free photo pexels