Ξενάγηση νέων στη Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων της Θήβας στο πλαίσιο του κοινοτικού προγράμματος ERASMUS+

Ελλάδα

Η εταιρεία πολιτιστικής ανάπτυξης ΕΠ7Α Π υλοποίησε στη Θήβα από τις 25 έως τις 29 Απριλίου 2023 την Ανταλλαγή Νέων (Youth Exchange) με τίτλο ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ (“CLOSER”) στο πλαίσιο του κοινοτικού προγράμματος ERASMUS+. Σαράντα (40) νέοι με τους συνοδούς τους από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Ιταλία και την Πολωνία, διαχειρίστηκαν θεματικά τις κύριες προκλήσεις για την ενωμένη Ευρώπη προκειμένου να καταστεί πιο πράσινη, πιο συμπεριληπτική και πιο ψηφιακή και να διασφαλίσει την ανθεκτικότητά της, την ενότητα και την οικονομική της ευρωστία στο μέλλον. Οι συμμετέχοντες σε εργαστήρια μάθησης, βιωματικά και διαδραστικά συζήτησαν σε ομάδες, αντάλλαξαν τις ιδέες τους, και παρουσίασαν τις δικές τους αναλύσεις στους ομοτίμους τους. Επισκέφθηκαν τις Ολοκληρωμένες Εγκαταστάσεις Διαχείρισης Αποβλήτων (ΟΕΔΑ) του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φο.Δ.Σ.Α. Στερεάς Ελλάδας Α.Ε.), το δάσος του Μοσχοποδίου, το Βιοκλιματικό Πάρκο Χρυσορρόα, το Eco-Κτήμα στο χωριό Σκούρτα, το Αρχαιολογικό Μουσείο της Θήβας καθώς και το Μουσείο & τον Αρχαιολογικό χώρο των Δελφών.

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 28 Απριλίου 2023, οι 40 νέοι με τους συνοδούς τους, από 5 διαφορετικές χώρες, ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του Φο.Δ.Σ.Α. Στερεάς  Ελλάδας Α.Ε., και ειδικότερα στη Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ), η οποία σήμερα 2 Μαΐου 2023 ξεκινάει τη δοκιμαστική της λειτουργία. Για τη σημασία της ΜΕΑ Θήβας μίλησε ο Δήμαρχος του Δήμου Θηβαίων κος Γεώργιος Αναστασίου, ο οποίος καλωσόρισε τους επισκέπτες και απηύθυνε το δικό του μήνυμα σχετικά με την αξία της ανακύκλωσης, της κομποστοποίησης, της επαναχρησιμοποίησης, της διαλογής στην πηγή και άλλων πρακτικών φιλικών προς το περιβάλλον, που οφείλουμε όλοι να υιοθετούμε στην καθημερινή μας ζωή.

Στο τέλος, οι νέοι αφού ενημερώθηκαν για τη λειτουργία της ΜΕΑ αλλά και για τον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ), πρότειναν τις δικές τους εναλλακτικές λύσεις σχετικά με τα περιβαλλοντικά προβλήματα που απειλούν τον πλανήτη και σχετίζονται με την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων.

Ο ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας ΑΕ θα συνεχίσει να ενισχύει τις πρωτοβουλίες για περιβαλλοντικές δράσεις με στόχο την ενημέρωση – ευαισθητοποίηση των  πολιτών, και ιδιαίτερα των νέων, σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων.